GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Am fost nevoiți să facem eforturi supraomenești pentru a trece cu brio printr-o criză”

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Am fost nevoiți să facem eforturi supraomenești pentru a trece cu brio printr-o criză”
GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Am fost nevoiți să facem eforturi supraomenești pentru a trece cu brio printr-o criză”
Publicat: 03/09/2020, 12:58
Actualizat: 03/09/2020, 15:00

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre sistemul medical românesc, greu încercat de criza Covid-19. „Apar și mici imperfecțiuni, care trebuie corectate”, a spus Baciu. Acesta a vorbit inclusiv despre cadrul creat pentru donarea de plasmă, care nu funcționează cum ar trebui, mai ales în această perioadă dificilă.

„Există imperfecțiuni, sistemele de sănătate au fost nevoite să se adapteze. Am fost nevoiți să facem eforturi supraomenești pentru a trece cu brio printr-o criză. Țările vest europene au avut dificultăți, poate cu reverberații mult mai importante asupra sănătății publice. Trebuie să ținem cont de condițiile preexistente, cum s-au comportat autoritățile, cum au funcționat mecanismele. Și acolo unde a fost un efort comun rezultatele s-au văzut. Ulterior, s-a văzut că nu toată lumea trage în aceeași direcție.

Apar și mici imperfecțiuni, care trebuie corectate, nu să găsim vinovați, nu ajută foarte mult în evitarea unor lucruri neplăcute. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat. Procedura nu e una simplă. E îngreunată de câteva chestiuni legislativă, au făcut ca procedeul să se desfășoare în cea mai complicată formă.

Andrei Baciu, despre donarea de plasmă

S-a creat un cadru pentru această donare de plasmă, care trebuie aliniat la ceea ce se dorea la momentul respectiv. Erau condiții mai restrictive, dar s-au făcut eforturi în acest sens, dar acestea sunt calibraje tehnice, nu țin doar de o unitate, aici vorbim de două specialități, de gestul în sine de donare, de ceea ce se întâmplă pentru a putea oferi pacienților plasma, dar vedem că atunci când e vorba de conlucrarea entităților, lucrurile nu se întâmplă atât de repede. Nu sunt chestiuni care țin numai de o persoană. Vizează mai multe aripi patologice, vorbim de spitale, centrul de transfuzii, trebuie să existe o mai bună conlucrare.

Cel mai important lucru este cel pe care l-am repetat. Face diferența cu adevărat. Toate aceste măsuri sunt în beneficiul nostru. Vorbim și de toate momentele ulterioare. Toate aceste lucruri sunt pentru noi, inclusiv în situația în care o să avem un vaccin eficient și sigur, dar nu vom renunța la aceste măsuri, pentru că ele previn îmbolnăvirea.

„Încredere totală în anchetele epidemiologice”

Atât timp cât ne ferim, reducem șansele către minimum. Când ne regăsim într-o situație în care suntem suspecți… A fi contact asimptomatic nu e o chestiune care se desenează în două linii mari. E vorba cât ai stat, cât de mare a fost apropierea, acestea sunt procesate de către medicii epidemiologi. De aici e esențială efectuarea cu maximă rapiditate a anchetelor epidemiologice. Trebuie să avem totală încredere în anchete. Medicii au o foarte mare experiență. Medicii vor lua cele mai bune decizii, să se asigure că nu există transmitere mai departe. Vedeți numărul testelor negative, 90%. E bine să fie testați, însă vor avea rezultat negativ. Și de aici putem să observăm că se iau toate măsurile de siguranță.

Să nu ajungem în momentul acela. Din ce în ce mai multă lume cunoaște pe cineva care a fost bolnav. E aproape inevitabil să nu intrăm în contact cu cineva pozitiv. Trebuie să vedem cum ne raportăm la aceste situații. Să avem mască, să păstrăm o distanță de 1,5 metri, reducem riscul la minim.

„Luna septembrie este una complicată”

Și în condițiile unei anchete epidemiologice, rezultatul va fi negativ. Transmiterea comunitară nu se face în interiorul spitalelor. Când un pacient a ajuns acolo el e infectat cel mai probabil în afara spitalului. Totul ține de nevoia de paturi, terapia intensivă etc. Luna septembrie e o lună destul de complexă: un nou set de măsuri de la 1 septembrie, care permit anumite activități, care vin la pachet cu un risc considerabil mai mare. Suplimentar, avem și deschiderea școlilor pe 14 și un alt moment alegerile locale pe 27 septembrie. Toate aceste chestiuni creează toate premisele unei interacțiuni suplimentare, a creșterii numărului de cazuri.

Avem implicații de ordin medical: îmbolnăvirea persoanelor / situația economică: în rândul restaurantelor, teraselor, duce la sistarea activității. Activitatea fiecăruia dintre noi are un impact asupra aspectelor financiare, personale, a celor din comunitatea noastră, a celor dragi. Luna septembrie este una complicată, nu numai pentru noi, ci la nivel european. Contează cu adevărat modul cum înțelegem să adoptăm aceste comportamente. Dacă vor fi situații punctuale, vor depinde și de context”, a declarat Andrei Baciu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Unde și când va fi înmormântat Gabriel Cotabiță
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Civilizațiile extraterestre inteligente și-ar putea transforma stelele în „nave spațiale naturale”, sugerează un cercetător